sobota, 14 czerwca, 2025
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adama Mickiewicza w Radymnie
No Result
View All Result
  • AKTUALNOŚCI
  • SZKOŁA
    • O SZKOLE
      • DANE SZKOŁY
      • DYREKCJA
      • KADRA NAUCZYCIELSKA
      • DOKUMENTY SZKOLNE
        • UCZEŃ
        • NAUCZYCIEL
      • BIBLIOTEKA
      • PEDAGOG
      • SZKOLNE KOŁA
      • HISTORIA SZKOŁY
      • PATRON SZKOŁY
      • STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW
      • RODO
      • DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
    • REKRUTACJA
      • OFERTA KSZTAŁCENIA
        • Technikum
        • Branżowa Szkoła I Stopnia
        • Branżowa Szkoła II Stopnia
        • Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
        • Kursy inne
      • TERMINY REKRUTACJI
      • REGULAMIN REKRUTACJI
      • WYKAZ PODRĘCZNIKÓW
    • KIERUNKI KSZTAŁCENIA
      • TECHNIKUM
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • TECHNIK HODOWCA KONI
        • TECHNIK WETERYNARII
        • TECHNIK ROLNIK
        • TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
        • TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
        • TECHNIK TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
      • BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
        • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
        • OGRODNIK
        • ROLNIK
        • KUCHARZ
        • CUKIERNIK
      • BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • TECHNIK ROLNIK
        • TECHNIK OGRODNIK
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
      • KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
        • ROLNIK
        • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • KUCHARZ
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
      • KURSY INNE
  • FOTOGALERIA
  • PROJEKTY UNIJNE
    • Erasmus
    • PO WER
    • PROJEKT 9.4
      • UCZEŃ
      • NAUCZYCIEL
      • Opis projektu
    • Projekt FERS 2022
    • Projekt FERS 2023
  • DZIENNIK ELEKTRONICZNY
    • LOGOWANIE DO DZIENNIKA
    • Plan lekcji
    • Poczta
  • Przydatne linki
    • MEN
    • Kuratorium
    • CKE
    • OKE
    • Arkusze egzaminacyjne
    • Starostwo
  • BIP
  • KONTAKT
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adama Mickiewicza w Radymnie
  • AKTUALNOŚCI
  • SZKOŁA
    • O SZKOLE
      • DANE SZKOŁY
      • DYREKCJA
      • KADRA NAUCZYCIELSKA
      • DOKUMENTY SZKOLNE
        • UCZEŃ
        • NAUCZYCIEL
      • BIBLIOTEKA
      • PEDAGOG
      • SZKOLNE KOŁA
      • HISTORIA SZKOŁY
      • PATRON SZKOŁY
      • STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW
      • RODO
      • DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
    • REKRUTACJA
      • OFERTA KSZTAŁCENIA
        • Technikum
        • Branżowa Szkoła I Stopnia
        • Branżowa Szkoła II Stopnia
        • Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
        • Kursy inne
      • TERMINY REKRUTACJI
      • REGULAMIN REKRUTACJI
      • WYKAZ PODRĘCZNIKÓW
    • KIERUNKI KSZTAŁCENIA
      • TECHNIKUM
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • TECHNIK HODOWCA KONI
        • TECHNIK WETERYNARII
        • TECHNIK ROLNIK
        • TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
        • TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
        • TECHNIK TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
      • BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
        • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
        • OGRODNIK
        • ROLNIK
        • KUCHARZ
        • CUKIERNIK
      • BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • TECHNIK ROLNIK
        • TECHNIK OGRODNIK
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
      • KWALIFIKACYJNE KURSY ZAWODOWE
        • ROLNIK
        • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
        • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
        • KUCHARZ
        • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
      • KURSY INNE
  • FOTOGALERIA
  • PROJEKTY UNIJNE
    • Erasmus
    • PO WER
    • PROJEKT 9.4
      • UCZEŃ
      • NAUCZYCIEL
      • Opis projektu
    • Projekt FERS 2022
    • Projekt FERS 2023
  • DZIENNIK ELEKTRONICZNY
    • LOGOWANIE DO DZIENNIKA
    • Plan lekcji
    • Poczta
  • Przydatne linki
    • MEN
    • Kuratorium
    • CKE
    • OKE
    • Arkusze egzaminacyjne
    • Starostwo
  • BIP
  • KONTAKT
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adama Mickiewicza w Radymnie
No Result
View All Result

Zakończenie projektu ” Staż zagraniczny szansą sukcesu zawodowego”

Małgorzata Czyż by Małgorzata Czyż
6 czerwca 2018
in Erasmus, Nowości na stronie głównej, Strona główna, Wydarzenia na stronie głównej
UCZNIOWIE  ZSOZiR W RADYMNIE  NA STAŻACH W NIEMCZECH

W Zespole Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. A. Mickiewicza  w Radymnie zakończona została realizacja projektu pn: „Staż zagraniczny szansą sukcesu zawodowego”

Nr projektu 2016-1-PL01-KA102-023628

Realizowanego w okresie  od  05-06-2016 do  04-06-2018

Projekt  finansowany był w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+

Sektor  Kształcenie i szkolenie zawodowe

Akcja kluczowa Mobilność edukacyjna

Akcja Mobilność osób uczących się i pracowników

Typ akcji Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego

Dofinansowanie projektu z UE:  60 488,00€

Projekt skierowany był do uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych  im. A. Mickiewicza w Radymnie.

W projekcie w ramach stażu zorganizowany został wyjazd  dwóch grup łącznie 30 uczniów i 2 opiekunów. Każdą grupę wyjeżdżających tworzyło 15 uczniów TŻiUG  wraz z  nauczycielem-opiekunem. Staż dla każdej z grup trwał trzy tygodnie. W czasie stażu uczniowie realizowali zajęcia gastronomiczne  oraz ćwiczyli język zawodowy branżowy  w niemieckich przedsiębiorstwach branży gastronomicznej i usługowej w  Lipsku. W czasie wolnym uczniowie realizowali program kulturowy mający na celu pokazanie walorów kulturalnych, historycznych i obyczajowych Niemiec, a głównie regionu Saksonii.  Uczniowie mieli okazję zwiedzić wiele ciekawych miejsc w Lipsku, Dreźnie i Berlinie.

Uczestnikami projektu w większości byli uczniowie, którzy po raz pierwszy wyjechali za granicę i zetknęli się z nowym środowiskiem zawodowym i kulturowym.

 

Celami projektu było:

Cel 1: Umożliwienie uczniom(przyszłym absolwentom)naszej szkoły zdobycie wiedzy, umiejętności i praktycznych rozwiązań przydatnych i pożądanych zarówno na lokalnym jak i europejskim rynku pracy

Cel 2: Wyrobienie u uczniów otwartości i wrażliwości  międzykulturowej oraz umiejętności adoptowania się do warunków życia i pracy w innym kraju europejskim dzięki  poznaniu kultury innego narodu i doskonaleniu języka obcego, w tym zawodowego oraz poszerzania horyzontów myślowych będących  zaczątkiem do samorealizacji, samozatrudnienia lub podjęcia pracy w istniejących już zakładach

Cel 3: Wykształcenie u uczniów kreatywności, chęci poszukiwania nowych rozwiązań oraz poszerzania horyzontów myślowych będących  zaczątkiem do samorealizacji, samo zatrudnienia lub podjęcia pracy w istniejących już zakładach

W ramach realizacji  projektu uczniowie osiągnęli:

  1. Rezultaty miękkie w postaci:
  • przyrostu wiedzy zawodowej, doświadczeń praktycznych oraz nabycie umiejętności obsługi nowoczesnego sprzętu
  • podniesienia kwalifikacji zawodowych zwiększających szansę na znalezienie pracy zgodnej z oczekiwaniami uczestnika
  • poprawy znajomości j. niemieckiego na poziomie podstawowym i zawodowym i przełamanie bariery językowej
  • zwiększenia motywacji do nauki języków obcych
  • wzrostu samooceny i pewności siebie
  • wykształcenia kompetencji międzykulturowych: otwartości, akceptacji i przełamanie stereotypów kulturowych
  • nabycia umiejętności interpersonalnych
  • poznania historii i kultury Niemiec
  • nawiązania ciekawych kontaktów
  • nabycia pewności siebie i poruszania się na europejskim rynku pracy
  1. Rezultaty twarde w postaci:
  • certyfikatu uczestnictwa w stażu/odbycia mobilności od organizacji przyjmującej,
  • zaświadczenia potwierdzającego uzyskane umiejętności
  • certyfikatu potwierdzającego odbycie stażu od opiekuna zakładu, w których odbywali staże, ze wskazaniem zakresu realizowanych zadań i indywidualną oceną o stażyście
  • certyfikatu Europass -Mobilność,
  • certyfikatu Europass CV
  • pozytywny wynik egzaminu zawodowego

 

 

INSTYTUCJĄ PRZYJMUJĄCĄ była firma VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH,  Gut Wehlitz 04435 Schkeuditz, Deutschland

 

INSTYTUCJĄ WYSYŁĄJĄCĄ i REALIZUJĄCĄ był Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im.Adama Mickiewicza, ul. Złota Góra 13, 37-550 Radymno

Next Post
Pokazy umiejętności naszych uczniów podczas Agro Targów Wschód

Pokazy umiejętności naszych uczniów podczas Agro Targów Wschód

Please login to join discussion

Dumnie Wspierane Przez Grupę Anonki

No Result
View All Result
  • #5773 (bez tytułu)
  • #6856 (bez tytułu)
  • #6660 (bez tytułu)
  • Biblioteka
  • Blog
  • Branżowa Szkoła I stopnia
  • Branżowa Szkoła II Stopnia
  • Branżowa Szkoła II stopnia
  • CUKIERNIK
  • Dane Szkoły
  • Deklaracja dostępności
  • Dokumenty nauczyciel
  • Dokumenty uczeń
  • DZIENNIK ELEKTRONICZNY
  • Erasmus
  • Historia
  • home_page
  • KIEROWCA – MECHANIK
  • KIEROWCA MECHANIK (KKZ)
  • Kierunki kształcenia
  • KKZ- Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
  • Klasy
  • KUCHARZ
  • KUCHARZ (KKZ)
  • Kursy inne
  • Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe
  • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
  • MECHANIK OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH (KKZ)
  • MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
  • MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH (KKZ)
  • Nauczyciel
  • Nauczyciele
  • OGRODNIK
  • OPERATOR MASZYN LEŚNYCH
  • Opis projektu
  • Ośrodek
  • Patron Szkoły
  • PO WER
  • Projekt FERS 2022
  • Projekt FERS 2023
  • Przetarg sklepik
  • Przykładowa strona
  • Regulamin rekrutacji
  • Rekrutacja – kierunki kształcenia
  • ROLNIK
  • ROLNIK (KKZ)
  • Stowarzyszenie Absolwentów
  • TECHNIK  MECHANIZACJI  ROLNICTWA  I AGROTRONIKI
  • TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU
  • TECHNIK HODOWCA KONI
  • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI (Br. II st)
  • TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI (KKZ)
  • TECHNIK OCHRONY  ŚRODOWISKA – NOWOŚĆ
  • TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA
  • TECHNIK OGRODNIK (Br. II st)
  • TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH (Br. II st)
  • Technik rolnik
  • TECHNIK ROLNIK
  • TECHNIK SPAWALNICTWA
  • TECHNIK TRANSPORTU DROGOWEGO (Br. II st)
  • TECHNIK TURYSTYKI NA OBSZARACH WIEJSKICH
  • TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
  • TECHNIK WETERYNARII
  • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (Br. II st)
  • TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH (KKZ)
  • Technikum
  • TECHNIKUM
  • TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
  • Terminy rekrutacji
  • Uczeń
  • Uczniowie TMR w finale Wojewódzkiej Olimpiady Młodych Producentów Rolnychcc
  • Wykaz podręczników w roku szkolnym 2023/2024

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień dostępu

Narzędzia ułatwień dostępu

  • Powiększenie tekstuPowiększenie tekstu
  • Pomniejszenie tekstuPomniejszenie tekstu
  • Skala szarościSkala szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • Negatywny kontrastNegatywny kontrast
  • Jasne tłoJasne tło
  • Linki podkreśloneLinki podkreślone
  • Czytelna czcionkaCzytelna czcionka
  • Reset Reset