KUCHARZ

  1. Kucharz – ze względu na prężnie rozwijające się rynki usług, oraz modę na tzw. zdrową kuchnię – atrakcyjny i poszukiwany na rynku pracy zawód
  2. Informacje dodatkowe
  • Prowadzona jest innowacja: dekorowanie wyrobów cukierniczych i deserów, która rozwija umiejętności w zakresie przygotowania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • Uczeń ma możliwość poszerzania zdobytej wiedzy i nabywania umiejętności na praktykach zawodowych w zakładach gastronomicznych
  1. Kwalifikacje zawodowe uzyskiwanew wyniku kształcenia:
  2. Kwalifikacja 1:

HGT.02.  Przygotowanie i wydawanie dań

  1. Sylwetka Absolwenta

Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. przechowywania żywności;
  2. sporządzania potraw i napojów;
  3. wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
  4. Kucharz może podjąć zatrudnienie w:
  5. zakładach gastronomicznych,
  6. instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  7. służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno – epidemiologiczne, szpitale),
  8. placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),
  9. absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (hotelarskich, cateringowych, agroturystycznych)

 

  1. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Szkoła realizuje kształcenie w zawodzie kucharz  w pomieszczeniach dydaktycznych takich jak: pracownia gastronomiczna ze stanowiskiem sporządzania potraw i napojów oraz  warsztatach szkolnych.