KUCHARZ

zajęcia w pracowni szkolnej
  1. Kucharz – ze względu na prężnie rozwijające się rynki usług, oraz modę na tzw. zdrową kuchnię – atrakcyjny i poszukiwany na rynku pracy zawód

2. Informacje dodatkowe

  • Prowadzona jest innowacja: dekorowanie wyrobów cukierniczych i deserów, która rozwija umiejętności w zakresie przygotowania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • Uczeń ma możliwość poszerzania zdobytej wiedzy i nabywania umiejętności na praktykach zawodowych w zakładach gastronomicznych
  1. Kwalifikacje zawodowe uzyskiwane w wyniku kształcenia:

Kwalifikacja 1:

HGT.02.  Przygotowanie i wydawanie dań

konkursy międzyszkolne
  1. Sylwetka Absolwenta

Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywania żywności;
  • sporządzania potraw i napojów;
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

5.Kucharz może podjąć zatrudnienie w:

  • zakładach gastronomicznych,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno – epidemiologiczne, szpitale),
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),
  • absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (hotelarskich, cateringowych, agroturystycznych)

 6.Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

Szkoła realizuje kształcenie w zawodzie kucharz  w pomieszczeniach dydaktycznych takich jak: pracownia gastronomiczna ze stanowiskiem sporządzania potraw i napojów oraz  warsztatach szkolnych.

sukcesy naszych uczniów
dekorowanie potraw
dekorowanie ciast