Kwalifikacje:
![](https://zsozir.radymno.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/pracownia-gastronomiczna-225x300.jpg)
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
Kucharz jest zawodem dla osób lubiących eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, łączyć je ze sobą i dekorować przygotowane potrawy. Podczas wykonywania zadań zawodowych kucharz przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Jest to prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. W czasie nauki uczniowie zdobywają umiejętności sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, sporządzania kart menu, współpracy w zespole, obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w zakładach gastronomicznych. Osoba z wykształceniem kucharza może również znaleźć zatrudnienie nie tylko bezpośrednio na tym stanowisku ale na stanowiskach pokrewnych takich jak pomoc kuchenna, barman, kelner, cukiernik zwłaszcza iż w ramach kształcenia nasza szkoła daje możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach organizowanych kursów: kurs barmański, kelnerski, carvingu co będzie dodatkowym atutem dla osób kończących naukę na tym kierunku i da szansę zwiększającą możliwość znalezienia zatrudnienia.
![](https://zsozir.radymno.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/potrawy-naszych-uczniow-225x300.jpg)
![](https://zsozir.radymno.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/obsluga-imprez-zewnetrznych-225x300.jpg)
![](https://zsozir.radymno.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/konkursy-gastronomiczne-225x300.jpg)