Lp. | Data/godzina | Prowadzący zajęcia | Tematyka zajęć | Uwagi |
1. | 14.11.2016r
godz. 9.30- 11.00 |
Jacek Smoleń | Agregaty rolnicze
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – rodzajami agregatów – zasadami agregatowania maszyn – zasadami zespalania agregatów z ciągnikiem – wykonywaniem prac przy użyciu kultywatora agregatowanego z wałkami |
W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego |
2. | 17.11.2016r
godz. 8.15 – 9.45 |
Alicja Chudzik | Dobór zastawy stołowej do rodzaju potraw
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – prezentowaniem zastawy stołowej – właściwym doborem zastawy do danego zestawu potraw i rodzaju przyjęcia |
|
3. | 18.11.2016r
godz. 8.15 – 9.45 |
Magdalena Biesiadecka | Atrakcyjne sposoby serwowania drinków i napojów chłodzących
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – wykonywaniem i serwowaniem napojów bezalkoholowych – serwowaniem napojów płonących – wykonywaniem dekoracji kieliszków |
|
4. | 18.11.2016r
godz. 11.00- 12.30 |
Marek Pałczyński | Kontrola ustawienia kół i osi samochodu -ustawianie zbieżności kół
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – ustawianiem samochodu na podnośniku – wykonaniem badania diagnostycznego -wykonaniem regulacji zbieżności |
|
5. | 21.11.2016r
godz. 9.30- 11.00 |
Jacek Smoleń | Użytkowanie maszyn i narzędzi do doprawiania roli
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – rodzajami maszyn do doprawiania roli – zasadami zespalania maszyn z ciągnikiem – wykonywaniem prac przy użyciu brony talerzowej |
|
6. | 23.11.2016r
godz. 11.00- 12.30 |
Józef Kiper | Wiercenie, rozwiercanie, nawiercanie i pogłębianie otworów
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – użytkowaniem wiertarek – zasadami obsługi wiertarki – wierceniem otworów w różnych materiałach – tworzeniem elementów drewnianych z wykorzystaniem wiertarek |
|
7. | 25.11.2016r
godz. 9.30-11.30 |
Małgorzata Czyż | Sporządzanie wyrobów z ciasta kruchego
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: a) składnikami i techniką wykonania ciasta b) przygotowaniem składników zgodnie z recepturą c) przygotowaniem i degustacją wyrobów: – babeczki z budyniem, owocami i galaretką – kruche ciastka składane d) przygotowaniem dekoracji z galaretek |
W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego |
8. | 28.11.2016r
godz. 11.45 – 13.45 |
Magdalena Biesiadecka | Techniki przenoszenia tac i zastawy stołowej
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – rodzajami tac i technikami przenoszenia – przenoszeniem tac pustych i pełnych – przenoszeniem różnej ilości talerzy podczas serwisu |
|
9. | 01.12.2016r
godz. 8.15 – 9.45 |
Alicja Chudzik | Metody obsługi gości
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – prezentowaniem rodzajów serwisów – zasadami obsługi gości -serwowaniem potraw metoda niemiecka i francuską – manipulacją sztućcami podczas serwisu |
|
10. | 02.12.2016r
godz. 8.15 – 9.45 |
Magdalena Biesiadecka | Napoje orzeźwiające -smoothies
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – zasadami sporządzania i serwowania napojów – sporządzanie napojów na bazie mleka, śmietany i lodów waniliowych – degustacja napojów |
|
11. | 02.12.2016r
godz. 11.00- 12.30 |
Józef Kiper | Rzutowanie na płaszczyzny
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – zasadami wymiarowania – przekrojami rysunków – projektowaniem rzutów – wymiarowaniem elementów przy użyciu mikrometru i suwmiarki |
|
12. | 05.12.2016r.
godz. 9.00- 10.30 |
Józef Kiper | Użytkowanie opryskiwaczy ciągnikowych
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – zespalaniem opryskiwacza z ciągnikiem – obsługą opryskiwacza – regulacją ilości oprysku – rodzajami końcówek opryskiwaczy – badaniami opryskiwaczy |
13. | 07.12.2016r.
godz. 9.00- 10.30 |
Andrzej Szymański | Odkuwanie prostych przedmiotów
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – przygotowaniem kuźni do pracy – rozgrzewanie elementów – kucie i formowanie – regeneracja bron zębatych |
W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego |
14. | 09.12.2016r
godz. 11.00 – 13.00 |
Dorota Goraj- Przybylska | Sporządzanie wyrobów z ciasta drożdżowego
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – składnikami i techniką wykonania ciasta drożdżowego – przygotowaniem farszów do ciast drożdżowych – przygotowaniem i degustacją pizzy |
|
15. | 09.12.2016r
godz.8.30- 10.00 |
Marek Pałczyński | Demontaż głowicy silnika
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – demontażem pokrywy zaworów – demontażem wałka rozrządu -demontażem głowicy silnika -weryfikacją części |
|
16. | 12.12.2016r
godz. 10.00 – 12.00 |
Monika Chruszcz | Sporządzanie wyrobów z ciasta biszkoptowego
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – składnikami i techniką wykonania ciasta biszkoptowego – formowaniem gotowych wyrobów (autotort) – dobieraniem sprzętu do wykonania dekoracji – przygotowaniem dekoracji ciast z wykorzystaniem masy cukrowej – degustacja wyrobów |
|
17. | 14.12.2016r
godz. 11.45 – 13.45 |
Janusz Kontek | Nauka jazdy samochodem
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – jazdą samochodem po autodromie na placu szkolnym – cofaniem w linii prostej i po łuku – wykonywaniem manewru zawracania – parkowaniem |
|
18. | 15.12.2016r
godz. |
Dorota Goraj- Przybylska | Zajęcia z edukacji dla bezpieczeństwa
w czasie zajęć realizowane będą zagadnienia związane z: – pierwsza pomocą przedmedyczną – musztrą wojskową – nakładaniem maski przeciwgazowej |
|
19. | 16.12.2016r
godz. 9.00 – 10.30 |
Janusz Kontek | Obróbka materiałów – toczenie
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – prezentacją tokarek – zasadami użytkowania tokarek – rodzajami prac wykonywanymi na tokarkach – toczeniem gwintów na tokarce TUE – 35 |
|
20. | 16.12.2016r
godz. 11.30 – 13.30 |
Monika Chruszcz | Sporządzanie wyrobów z ciasta parzonego
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – składnikami i techniką wykonania ciasta – wykonaniem ciasta i formowaniem wyrobów ( ptysie, eklerki) – sporządzanie nadzień – dekoracja i degustacja wyrobów |
W czasie trwania warsztatów uczniowie gimnazjaliści mogą wspólnie z uczniami naszej szkoły wykonywać drobne prace pod nadzorem nauczyciela prowadzącego |
21. | 09.01.2017r
godz. 10.00 – 12.00 |
Monika Chruszcz | Ciasta wyrabiane w naczyniu
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: – składnikami i technikami wykonania ciast – wykonaniem ciasta i formowaniem wyrobów (naleśniki czekoladowe z bananem, naleśniki a’ la Gundel, gofry ) – sporządzanie nadzień – dekoracja i degustacja wyrobów |
|
22. | 11.01.2017r
godz. 9.00- 10.30 |
Marek Pałczyński | Diagnostyka układu hamulcowego tarczowego
i bębnowego w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: a) czynnościami wstępnymi: – pokaz pomiarów za pomocą suwmiarki i czujnika zegarowego – ustawianie klucza dynamometrycznego b) weryfikacją części układu hamulcowego tarczowego: – pomiar grubości tarcz hamulcowych – pomiar bicia tarcz hamulcowych – pomiar grubości klocków hamulcowych c) weryfikacją części układu hamulcowego bębnowego: – pomiar średnicy bębnów hamulcowych – pomiar okładziny szczęk hamulcowych – pomiar bicia piasty koła tylnego |
|
23. | 13.01.2017r
godz. 10.00- 12.00 |
Małgorzata Czyż | Sporządzanie zakąsek zimnych z różnych surowców
w czasie warsztatów realizowane będą zagadnienia związane z: a) zasadami i technikami wykonania zakąsek b) przygotowaniem składników dla sporządzanej zakąski c) przygotowaniem i degustacją wyrobów: – jaja nadziewane żurawiną i kurkumą – naleśnikowe szaszłyki – kanapki dekoracyjne d) przygotowaniem dekoracji półmisków ( carving) |